πληροφοριεσ για το χωριο

“το Κριμήνιον”

Πληροφορίες:

  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 10,3 χιλιόμετρα (18 λεπτά οδικώς).
  • Διαθέτει: (1) Καφενείο-Ταβέρνα.

Το Κριμήνι (Τοπική Κοινότητα Κριμηνίου – Δημοτική Ενότητα ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΒΟΪΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Κριμήνιον”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κριμήνι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κριμηνίου, του πρώην Δήμου ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.

Το Κριμήνι έχει υψόμετρο 728 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2129177975 και γεωγραφικό μήκος 21,2798915211.

Το Κριμίνι Βοΐου δεν είναι μονάχα ένα παραδοσιακό χωριό απείρου φυσικού κάλλους, αλλά ένα «μικρό Παρίσι» στην ορεινή αγκαλιά της Κοζάνης.

Χωριό της επαρχίας Βοΐου, που αποτελεί τμήμα της αρχαίας Ελιμείας, χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά – ιδιότητα όλων των ορεινών χωριών της περιοχής – με διακριτό στοιχείο την μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζωντανό δείγμα της μαστοριάς μιας ολόκληρης σχολής μαστοροκαλφάδων.
Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *